Followers

Monday, October 3, 2011

My CoNVoCaTioN DaY.....


Salam….dah beberapa minggu rasanya sejak kali terakhir aku dapat meng’update’ blog. Bukan pe,ini mungkin disebabkan kesibukan kerja aku sekarang nie. InsyaAllah next post aku akan terangkan kat korang mengenai bidang tugas aku kat Saudi K-KEM (company tempat aku kerja).

Tp untuk post kali nie aku nak kongsi2 ngan korang mengenai upacara konvokesyen aku yang berlangsung pd 24 September 2011 hari tue. Lega akhirnya aku dapat jugak menghabiskan pengajian aku selama 4 tahun dlm bidang Electronic Engineering.

Gambar2 kat bawah nie adalah gambar time hari2 gembira aku menerima skrol dari Naib Canselor kami. Meh layan sama2…..hehehehe….





uNcLe DeeN: Alhamdulillah....terima kaseh kpd keluarga yg sanggup dtg ke majlis konvokesyen daku ini....hehehehe....


Tuesday, September 20, 2011

HaiWan KeBaL YaNG LuaR BiaSa.....


Banyak haiwan di dalam dunia ini. Setiap haiwan mempunyai keistimewaan tersendiri. Di sini, saya sertakan info mengenai haiwan kecil yang mempunyai kekebalan yg luar biasa.


1. Lungfish


Lungfish adalah salah satu spesies binatang air tertua.Ikan ini boleh hidup walaupun tidak ada air atau udara selama 6 bulan. Lungfish boleh hidup kembali setelah diberi sedikit air.


2. Tree Weta


Tree Weta adalah binatang yang menakutkan. Dalam darah binatang ini terdapat protein khas yang membuat air tidak boleh beku. walaupun Tree Weta dibekukan, darahnya masih boleh mengalir sehingga membolehkannya hidup.

Otak dan hati binatang ini juga tidak berfungsi semasa dibekukan.Namun, otak dan hati ini kembali berfungsi semasa ais mencair.


3. Water Bears


Water Bears adalah binatang air yang mikroskopik.Water Bear sangat susah dibunuh malah tidak boleh di bekukan kerana tahan sejuk sehingga -273 celcius.

Binatang ini juga boleh tahan bom nuklear. Water Bears boleh kembali ke bentuk kering semasa tindakan ini kerana kebal terhadap radiasi. Binatang ini juga kebal terhadap nitrogen cair dan asam mineral.

Salah satunya cara membunuh Water Bear adalah menghantarnya ke luar angkasa. Sungguhpun begitu, binatang ini masih mampu hidup di luar angkasa selama 10 hari.


4. Giant Snail


East African Giant Snail mempunyai mirip siput babi, namun boleh membesar sehingga 8 inci.

Peduduk Afrika Timur sudah cuba berbagai usaha untuk membunuh binatang ini dengan racun, aisbeku, malah tembakan api tetapi makhluk ini masih tidak mati.



uNcLe DeeN: setiap makhluk ciptaan Allah ada keistimewaan masing2 tidak kira besar atau kecil.....

Friday, September 16, 2011

5 GaMBaR YaNG PeRNaH MeNGGeMPaRKaN DuNia.....


Dalam dunia ini banyak benda atau pemandangan yg boleh ditangkap menjadi gambar. Tetapi, berikut adalah lima gambar tragedi-tragedi paling sadis yang terjadi diberbagai tempat didunia, dan paling menggemparkan dunia pada masa itu:


1. Biarawan Terbakar


Thích Quảng Đức seorang biksu Buddha Vietnam yang membakar dirinya sampai mati di persimpangan jalan Saigon yang ramai pada 11 Juni 1963, sebagai protes terhadap penganiayaan umat Buddha di Vietnam.

2. Tentera Iraq


Foto yang menunjukkan seorang tentera Iraq yang terbakar di depan tingkap trak yang hancur.


3. Penguburan Seorang Anak


Salah satu korban dari bencana industri terburuk di dunia yang dikenal dengan tragedi gas Bhopal, terjadi di sebuah kilang Union Carbide di kota Bhopal, India pada 3 Disember 1984. Kilang tersebut mengeluarkan gas dan racun yang memberikan impak ke lebih dari 500.000 orang.

4. Kanak-kanak Sudan


Seorang kanak-kanak Sudan diikuti oleh seekor burung pemakan bangkai di dekatnya. Sangat jelas bahawa anak itu hampir mati kelaparan, sementara burung nasar dengan sabar menunggu anak tersebut mati sehingga mendapat makanannya. Tak seorang pun tahu apa yang terjadi pada anak tersebut, yang merangkak ke arah sebuah kem makanan PBB.

Fotografer Kevin Carter memenangkan Pulitzer Prize untuk gambar yang mengejutkan ini, tetapi akhirnya dia bunuh diri tiga bulan setelah dia mengambil foto tersebut. Mungkin ia tidak tahan dengan hinaan orang sekelilingnya.


5. Korban Mutilasi Taliban



Gambar tragik seorang perempuan muda Afghanistan berusia 18 tahun, Aisha adalah korban kebiadaban Taliban, hidung dan telinganya dimutilasi, dipotong oleh suaminya sendiri.



uNcLe DeeN: semua gambar2 berikut hanya memaparkan kezaliman sesama manusia. Alangkah indahnya jika gambar yg menggemparkan dunia adalah gambar2 yg sgt menyenangkan dan bercirikan keamanan.......


Monday, July 4, 2011

KeTua NeGaRa PaLiNG LaMa MeMeRiNTaH.....


Hari nie aku nk kongsi dgn korg suma satu pengetahuan pasal ketua negara kat dunia nie yg perintah negara diorg dgn sgt lama.....kira2nyer diorg nie wat kuasa perintah negara tue macam mak bapak diorg la yg punya.....xmo lepas2 kuasa smpai dh tua ganyut......kalu kat Malaysia kita de Tun Dr. Mahathir yg berkuasa slama 22 tahun.....kat negara laen pn xkurg juga de spesis2 cmnie......jom kita layan je artikel nie......




Maumoon Abdul Gayoom, Maldives - sejak 11 Novenber 1978. Memerintah sehinggalah kekalahannya dalam pemilihan presiden pada Oktober 2008. Beliau kalah kepada pembangkang yang diketuai oleh Mohamed Nasheed dari Parti Demokratik Maldive. Pembangkang terpaksa menunggu selama 30 tahun untuk menewaskannya. Beliau adalah lepasan Al-Azhar dalam pengajian syariah.



Ali Abdullah Saleh, Yaman - sejak 17 Julai 1978. Merupakan presiden pertama Republik Yemen sehinggalah sekarang. Seorang pengganut fahaman Syiah Zaidiyah dan tidak berpelajaran. Memulakan kariernya sebagai tentera sejak muda naik dan naik hingga menjadi presiden.



Kolonel Muammar Gaddafi, Libya - sejak 1 September 1969. Tak perlu diperkenalkan lagi yang menggelarkan dirinya Putera Afrika. Mengambil alih pemerintahan dari rampasan kuasa pada tahun 1969. Selepas kematian Omar Bongo Gaddafi yang masih hidup ini terus memotong tempoh jangka lama memerintah tak tahu sampai bila akan berkesudahan.



Fidel Castro, Cuba - sejak 2 November 1976. Nama sebenarnya adalah Fidel Alejandro Castro Rutz. Seorang yang berfahaman Marxist meletakkan jawatan pada 19 February 2008 lima hari sebelum tamat tempoh mandat pemerintahannya. Dilahirkan dalam agama Kristian Roman Katolik tetapi mengaku bahawa dia tidak pernah mempercayai Tuhan dan beliau percaya hidup hanya sekali, tiada kehidupan lagi selepas mati.



Omar Albert-Bernard Bongo, Gabon - Memerintah sejak 14 April 1947 sehingga 8 Jun 2009. Ini contoh pemimpin yang berkuasa sehingga ke akhir hayatnya. Beliau memeluk agama Islam pada tahun 1973 dan menukar namanya kepada El-Hadj Omar Bongo.






uNcLe DeeN: xkira berapa lama kita berkuasa pn jnji kuasa yg kita diamanahkn oleh rakyat tue dijalankan dgn baek aku okey je......pemimpin la yg mencorakkan sesebuah negara tue....kalu zalim pemimpin, rosak le negara tue.....kalu adil pemimpin, aman la negara tue....


Monday, June 27, 2011

PeSaN CiKGu.....


Setipa kali nak exam para guru selalu pesan atau mmberi sedikit panduan kat kita kn....tp terpulang la kat kita nk ikut ke tak.....nie antara pesan2 para cikgu......



klik utk besarkan



uNcLe DeeN: selalulah ikut pesan cikgu....


Saturday, June 25, 2011

BRoWSeR iNTeRNeT & PeRSoNaLiTi.....


Mesti setiap org de browser pilihan msg2 kan semasa korang browse internet ...setiap browser tue de melambangkn personaliti anda....jom tgk anda yg mana....hehehe.....





uNcLe DeeN: guraw2 je....hehehe...


Sunday, June 19, 2011

'PaK uDa' MeNiNGGaL DuNia.....





Pelakon komedi Zami Ismail, 67, yang sinonim dengan panggilan "Pak Uda" dalam sitcom "Pi Mai Pi Mai Tang Tu" meninggal dunia pagi ini di Institut Jantung Negara (IJN). Anak kedua Allahyarham, Ahmad Yamashita, 25, berkata ayahnya meninggal pada jam 10.30 pagi selepas seminggu dimasukkan ke IJN ekoran masalah jantung.

Bulan lepas Allahyarham menerima rawatan di Hospital Ampang. Ahmad Yamashita berkata ayahnya pernah berpesan supaya beliau dikebumikan di tempat kelahirannya di Tapah Road, Perak sekiranya beliau meninggal dunia. "Sebagai memenuhi permintaan itu, jenazah ayah akan dibawa ke Tapah Road untuk dikebumikan di tanah perkuburan di sana selepas solat Asar," katanya kepada Bernama di rumah mayat IJN.

Allahyarham meninggalkan isteri Hanizan Ibrahim serta sembilan orang anak termasuk pelakon Mohd Saopi atau dikenali sebagai Opie dan pengarah filem dan drama Mohd Latiff atau Hitler. Opie ketika ditemui menyifatkan ayahnya sebagai seorang yang tekun dan komited dalam setiap tugas yang diberikan kepadanya sehingga sanggup ke lokasi penggambaraan walaupun ketika itu beliau kurang sihat. "Saya dan adik-beradik yang lain pernah melarang ayah pergi ke lokasi penggambaraan, namun ayah tetap pergi secara senyap-senyap tanpa pengetahuan kami," katanya.

Presiden Karyawan Datuk Freddie Fernandez yang turut berada di IJN berkata beliau amat terkejut mendengar berita kematian Allahyarham dan menyifatkannya sebagai satu kehilangan besar dalam dunia seni hiburan tanah air. "Sepatutnya beliau (Zami) akan dijemput sebagai tetamu untuk rancangan Pesta Lawak pada Ahad depan (26 Jun). Namun setelah pemergiannya kita tetap akan mengadakan malam penghargaan untuk beliau," katanya.

Pengarah filem dan drama, Othman Hafsham pula berkata watak Pak Uda yang dilakonkan Allahyarham adalah tunggak kepada sitcom "Pi Mai Pi Mai Tang Tu" sekitar 1980-an yang menjadi siri sitcom yang diminati ramai penonton selama 18 tahun.

Allahyarham turut berlakon hampir 20 buah filem termasuk dua filem yang belum ditayangkan iaitu "Husin Mon Dan Jin Pakai Toncit" dan "Shh… Dia Datang". Zami pernah memenangi anugerah Pelakon Komedi Terbaik dalam Festival Filem Malaysia Ke-9 pada tahun 1991.

- Bernama


uNcLe DeeN: Takziah diucapkan kpd keluarga Allahyarham....Moga roh Allahyarham ditemptkan bersama golongan org2 yg soleh.....Al-Fatihah....



SeNi LiPaTaN KeRTaS.....


Kita diberi Allah pelbagai kelebihan. Ada yg pandai menyanyi, meukis, mewarna dan mcm2 lg. Pe yg anda akan buat kalu anda dikurniakn bakat melipat kertas???. Jom layan seni lipatan kertas di bwh nie....(^^,)















uNcLe DeeN: Gunakan bakat diberi ALLAH dgn sebaek2nya....


Thursday, June 16, 2011

BiLa SuPeRHeRo DaH Tua.....


Mesti semua org ada superhero kegemaran masing2 kn.....superhero yg dianugerahkn kuasa yg hebat & tugas diorg adalah menyelamatkan manusia yg kesusahan....boleh x anda bayangkan apa akan jd kalu superhero2 nie menjadi tua kelak???....jom kita tgk!!!!.....hehehe...









uNcLe DeeN: PENUAAN.....kuasa yg tidak dpt dihalang oleh manusia.....(^__^)


Monday, June 13, 2011

He GoT a WonDeRFuL VoiCe.....


Sung-bong Choi ialah seorang peserta Korea Got Talent. Beliau ditinggalkan di rumah anak yatim ketika berusia 3 tahun dan melarikan diri selepas dipukul. Beliau kemudian menjadi anak jalanan dan bergelandangan tidur ditandas dan bawah tangga. Sungguhpun begitu bila beliau dewasa sedikit beliau berjaya merubah hidup dan kini menjadi peserta KGT. Nyanyian beliau buat hakim dan penonton menangis.


video



uNcLe DeeN: ALLAH Maha Adil. Setiap makhluk ciptaanNya mempunyai kelebihan masing2.....



Sunday, June 12, 2011

PePaTaH MoDeN.....





1.Pembohongan apabila terus dipertahankan,satu hari nanti akan menjadi kebenaran

2.Tangan di atas lebih baik daripada kaki di atas

3.Hidup itu seperti roda yg berputar, kadang di atas kadang dibawah, tapi kadang-kadang di bawah lebih lama, kerana masa tu lampu merah.

4. Facebook adalah tempat dimana anda boleh conteng di dinding dan tidak dianggap gila


5.Percayalah kepada Tuhan; sebab ada beberapa perkara yang tidak mampu dijawab oleh Google

6.Walaupun sama-sama berjenis kelamin perempuan, pontianak berpakaian lebih sopan dibandingkan remaja zaman sekarang

7.Pekerjaan seberat manapun akan terasa ringan apabila tidak dikerjakan.

8.Jika seseorang melemparmu dgn batu, balaslah dengan senyuman dan lemparkan bunga, tapi pastikan dengan pasu-pasunya sekali turut terlempar.

9. Wang bukan segalanya tetapi segalanya memerlukan wang.

10.Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, pergi klinik kemudian.

11.Banyak belajar, banyak lupa – so tak payah belajar agar tidak lupa.

12.Kegagalan adalah awal kepada kegagalan berikutnya.

13.Kehiupan adalah ibarat facebook, ramai kawan-kawan anda ‘like’ komen dan problem anda tapi seorang pun yang selesaikan problem anda kerana masing-masing sibuk updating status masing-masing.



uNcLe DeeN: pepatah moden penawar duka.



Monday, June 6, 2011

uSoPBooK.....


Bila pengaruh Usop Wilcha dh makin meluas.....hehehe...




uNcLe DeeN: de sape2 nk sign up account usopbook???....


Thursday, June 2, 2011

BeZa BeRuBaT DeNGaN BoMoH & DoKToR.....


1. Sebelum Berubat

Doktor: keadaan awak sebelum ni macamana? Batuk-batuk ada lendir tak?

Bomoh: keadaan kamu sebelum berubat ni macamana? Putus cinta, patah semangat, sakit hati/dendam.


2. Proses Pengubatan

Doktor: dengan cara membaca suhu badan, baca denyutan nadi, menyuntik.

Bomoh: dengan cara mulutnya komat-kamit kemudian disembur dengan air ludahnya.


3. Pembantu

Doktor: ditemani oleh jururawat yang memakai uniform putih yang cantik.

Bomoh: ditemani oleh yg memakai baju putih juga ..tapi rambutnya serabai tak terurus.


4. Peraturan

Doktor: menghisap rokok di dalam klinik, mahu kena halau keluar.

Bomoh: menghembuskan asap kemenyan diruang pengubatan Bomoh, yang membuat orang-orang lain keluar.


5. Susu

Doktor: Untuk menguatkan tulang, anda digalakkan meminum susu.

Bomoh: Untuk membuat ramai lelaki tergoda pada anda, digalakkan memakai ‘susuk’.


6. Nasihat

Doktor: Tidak boleh membeli makanan di tempat yang lauknya terdedah nanti kena lalat, basuh tangan dengan sabun sebelum makan.

Bomoh: Tidak boleh lalu bawah ampaian baju, tidak boleh kencing sebarangan.


7. Proses Pembelajaran

Doktor: harus tabah belajar dan stress bertahun-tahun.

Bomoh: harus tabah bertapa dan kelaparan bertahun-tahun.


8. Tawaran Khas

Doktor: Jika anda mahu mengandung, boleh cuba ke klink kawan saya di bla..bla..bla..sambil memberi namecard.

Bomoh: Bomoh akan kasi anda ramuan pengikat jiwa yg mesti diminum oleh pasangan anda, kalau susah sangat anda boleh bela jin ni seekor tolong tengokkan suami anda supaya tak cari perempuan lain.


9. Setelah Berubat

Doktor: semasa pulang, kita akan dibekalkan ubat-ubat dan kemudian disuruh makan 3X sehari.

Bomoh: pulang Berubat kita akan dibekalkan kertas tulisan mentera ntahapa-apa, dibekalkan kemenyan yang perlu dibakar pada malam jumaat dan bunga-bunga yang disuruh di bawa mandi tengah malam.



uNcLe DeeN : hanya percaya ustaz yang mengamalkn ayat2 Al-Quran kalau berubat penyakit terkena gangguan jin atau syaitan.


Monday, May 30, 2011

BiLa FeRGuSoN CaKaP MeLaYu.....



video





uNcLe DeeN: saya penyokong Barcelona.....hehehe.....



Tuesday, May 24, 2011

CaRi MaKaN.....









uNcLe DeeN : kartun penghibur di kala keboringan.....hehehehe...


Monday, May 23, 2011

BoB LoKMaN : DaKWaH DaLaM NYaNYiaN.....



video



uNcLe DeeN : berdakwah adalah tnggungjwb setiap manusia tidak kira pe pekerjaan sekalipun.....moga2 segala yg kita lakukan diberikan pahala dan ganjaran oleh ALLAH SWT......amin.....


Saturday, May 21, 2011

HiDaYaH ALLAH : SHaM "KaMiKaZe"


Hidayah Allah SWT datang dgn pelbagai cara. Dengarkanlah bagaimana Sham "Kamikaze" mendapat hidayah daripada Allah SWT.


video




uNcLe DeeN: Moga2 kita semua sentiasa mndapat hidayah daripada Allah secara berterusan dan terhindar daripada dosa.


LeGeNDa GuSTi "MaCHo MaN" MeNiNGGaL DuNia.....



Ahli gusti legenda "MACHO MAN" Randy Savage berusia 58 tahun telah meninggal dunia dalam satu kemalangan kereta di Tampa, Florida, menurut laporan TMZ.

Menurut laporan kemalangan, Savage sedang memandu sebuah Jeep Wrangler apabila dia tiba-tiba mengalami sakit jantung ketika sedang memandu pada jam 9.25 AM, hari Jumaat.

Menurut Florida Highway Patrol, Savage hilang kawalan pada kenderaannya dan berlanggar dengan sebatang pokok. Savage dan isterinya didapati memakai tali pinggang keledar sepanjang masa.ALKOHOL juga bukan faktor di dalam kemalangan itu.

Isteri Savage, Lynn Payne yang turut berada di dalam kenderaan itu terselamat dan mengalami kecederaan kecil.

Awal bulan ini Savage baru sahaja meraikan ulangtahun pertama perkahwinannya bersama isteri barunya Lynn Payne.


Keadaan kenderaan Macho Man selepas kemalangan.


"WWE merasa sedih untuk menerima berita kehilangan seorang Superstars terbesar dalam eranya, Randy Poffo yang juga dikenali sebagai Randy “Macho Man” Savage," kata Vince McMahon dalam satu kenyataan. "Poffo berada di bawah kontrak WWE dari 1985 hingga 1993 dan pernah memenangi kedua-dua WWE CHAMPIONSHIP dan INTERCONTINENTAL CHAMPIONSHIP."


Thursday, April 14, 2011

16 FaKTa MeNaKJuBKaN BaYi BaRu LaHiR......



Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan

Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.

Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.

Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.

Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.

Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.

Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan

Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.

Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.

Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.


Sunday, February 13, 2011

5 "KeSaLaHaN " Di FaCeBooK.....



Facebook membolehkan kita berkomunikasi dengan orang lain (termasuklah yang kita tidak kenali atau belum pernah bertemu). Ia merupakan jambatan membina hubungan dan bertukar-tukar fikiran. Umumnya, pengalaman pengguna Facebook adalah positif, bagaimanapun berhati-hatilah dengan beberapa perkara berikut”

1. Mendedahkan terlalu banyak maklumat peribadi


Sekiranya anda mendedahkan nama penuh, tarikh lahir, nombor telefon dan nama ibu di Facebook, sesiapa saja boleh mengakses maklumat kad kredit anda melalui telefon. Apa sahaja yang anda anggap sebagai “maklumat peribadi” sudah tidak lagi menjadi milik anda.

2. Menunjukkan kebodohan sendiri

Pertelingkahan melampau, melakukan “character assassination” atau menggunakan bahasa yang buruk hanya menunjukkan tahap dan cara berfikir seseorang. Orang yang dangkal berhujah akan menyerang orang lain – fokusnya bukan kepada “isu” tetapi kepada orang yang memberikan pendapat. Sekiranya anda berhadapan dengan orang sebegini, abaikan saja.

3. Mendedahkan rahsia pasangan (suami atau isteri)

Menulis sesuatu yang buruk terhadap pasangan, akan mengaibkannya. Ia juga mengakibatkan suami atau isteri kecil hati dan memburukkan keadaan. Sekiranya ada masalah, duduk dan berbincang; bukannya menghebahkan ke seluruh dunia melalui Facebook. Selain itu, berhati-hati dengan gambar intim suami-isteri. Apa sahaja yang anda letakkan dalam Facebook adalah menjadi milik awam – walaupun anda memadamkan kemudiannya.

4. Memasukkan pasir dalam periuk nasi

Menulis rasa tidak puas hati dan mendedahkan kelemahan organisasi atau majikan di Facebook. Hampir semua organisasi swasta berhadapan dengan cabaran yang getir, terutama dalam persekitaran ekonomi yang tidak menentu. Memburukkan tempat anda bekerja hanya menambahkan kesukaran pengurusan memajukan syarikat tersebut. Sekiranya anda fikir anda hebat, mempunyai idea besar dan kemahiran pengurusan yang lebih bagus, eloklah berhenti dari syarikat tersebut dan mulakan perniagaan sendiri. Saya doakan anda berjaya!

5. Menjadi pembuli siber

Mengejek, menyakitkan hati dan membuli orang lain. Seringkali pembuli menggunakan nama samaran. Pembuli siber hanya seronok menghentam atau membelasah sesiapa sahaja yang tak sependapat dengannya. Dia tidak berminat untuk bertukar-tukar fikiran atau mendengar pandangan orang lain. Dia merasakan dia seorang sajalah yang betul – orang lain semuanya salah. Dan, dia tidak berasa bersalah untuk membuli sesiapa saja yang tidak setuju dengannya. Delete atau sekat pembuli siber. Ia tidak membawa apa-apa kebaikan kepada sesiapa.


Tuesday, January 25, 2011

TiPS KaLau NaK KaHWiN aWaL.....




Berkahwin muda memang agak banyak sedikit cabarannya berbanding jika berkahwin agak lewat sedikit. Walaubagaimanapun, jika anda mempunyai hasrat untuk berkahwin awal, teruskan sahaja hasrat murni anda itu!

Sebenarnya ada baik-buruknya. Apa yang pasti, kebaikkannya ialah tidak lain dan tidak bukan, ia boleh mengelak daripada berlaku fitnah serta dapat menjaga kehormatan diri anda dan pasangan. Ya lah kan, ketika bercinta di usia muda-muda ni, ‘darah muda’ memang sedang bergelojak membuak-buak.

Tapi adalah lebih baik jika anda buat persediaan yang rapi sebelum anda melangkah ke alam perkahwinan di usia muda.

Berikut saya kongsikan 7 tips yang boleh anda ikut dan penuhi terlebih dahulu jika anda ingin kahwin awal di usia muda:

  • TIPS 1: Si suami perlulah mempunyai kerjaya atau pendapatan tetap. Ini merupakan perkara paling utama. Sekurang-kurangnya si suami harus lah mampu menanggung majoriti keseluruhan kos sara hidup anda berdua. Kalau anda berkerja sendiri tidak makan gaji pun, pastikan pendapatan hasil daripada perniagaan anda adalah stabil untuk beberapa bulan.
  • TIPS 2: Mempunyai wang simpanan yang cukup sebelum melangsungkan perkahwinan. Mengikut nasihat pakar kewangan, anda haruslah mempunyai sekurang-kurangnya 3 bulan simpanan wang perbelanjaan harian anda di mana-mana akaun simpanan.
  • TIPS 3: Mind-setting yang telah bersedia 100% untuk memikul bebanan tanggungjawab sebagai seorang suami dan isteri. Seterusnya sebagai ibubapa kepada anak yang bakal dilahirkan.
  • TIPS 4: Berfikiran matang dalam membuat keputusan serta ketika menyelesaikan apa juga masalah yang akan melanda di dalam rumahtangga anda. Sentiasa berfikiran jauh sebelum membuat sesuatu keputusan.
  • TIPS 5: Telah mendapat restu ibubapa. Perkara ini tidak kurang pentingnya juga kerana anda haruslah mampu meyakinkan mereka kerana anda ingin berkahwin di usia muda berbanding rakan-rakan seusia anda yang sibuk menumpukan pada kerjaya atau menimba ilmu.
  • TIPS 6: Boleh bertolak ansur sesama pasangan anda dan tidak hanya mementingkan diri anda seorang sahaja. Jangan mudah melenting jika berlaku sesuatu konflik dalam rumahtangga anda.
  • TIPS 7: Sentiasa bersangka baik terhadap pasangan anda setelah berkahwin nanti. Anda dan pasangan anda masih muda ketika berkahwin. Jadi ada risiko untuk berlaku cemburu buta akibat pasangan anda mungkin diminati oleh orang lain. Iyelah, masing-masing masih cantik dan hensem-hensem kan.